Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Freste versus 3D-printede materialer for midlertidige implantatkroner i den estetiske sonen: En randomisert klinisk studie

| Oppdatert 24. november 2024

Om prosjektet
I forbindelse med implantatbehandling ved manglende fortenner i overkjeven, spiller midlertidig krone en vesentlig rolle for å visualisere den permanente løsningen, samt å forme den marginale gingiva. Med ny teknologi blir midlertidige kroner fremstilt ved fresing eller 3D printing mer effektivt. Fresing har høy polymeriseringsgrad uten varmeeksponering i munnen, men kan gi øker instrumentslitasjen og er forbundet med høyt materialtap. 3D-printing er billigere og enklere enn fresing, men materialene er relativt nye og krever mer dokumentasjon. Pasienter som er henvist fra Den offentlige tannhelsetjenesten til TkØ for vurdering av protetisk erstatning av tapte eller manglende tenner i estetisk sone, får tilbud om å delta i dette forskningsprosjektet, som sammenligner egenskaper til frest og 3D-printet midlertidige kroner. Hver pasient vil få enten en frest eller en printet midlertidig implantatkrone. Det lages to identiske kroner for hver pasient, enten frest eller printet, hvorav en av disse blir brukt klinisk. Etter å ha vært i munnen, vil kronen gjennomgå labtest hos vår samarbeidspartner NIOM og resultatene bli sammenlignet med testresultatene av kronen som ikke har vært brukt klinisk. Effekten av midlertidige materialer på bløtvevet gjennom samling og testing av periimplant sulkulær væske skal også undersøkes. Videre vil både den orale helserelaterte livskvaliteten (OHRQoL) og oral helsekompetanse hos disse pasientene kartlegges, i tillegg til deres tilfredshet med implantatbehandlingen og det estetiske resultatet. Kunnskap om dette kan ha en innvirkning i kommunikasjon og klinisk beslutningstaking.
Prosjektet er vurdert av personvernombud i Østfold fylkeskommune og godkjent av Regional etisk komite.

Formål
Studiet har som mål å sammenligne mekaniske egenskaper til materialer benyttet ved fresing og 3D printing av midlertidige implantat kroner, samt virkningen av disse materialene på munnens bløtvev, hos pasienter i aldergruppen 20-25 år med manglende fortenner. 

Prosjekteier: 
Tannhelsetjenestens kompetansesenter Øst (TkØ)

Prosjektleder:
Lina Stangvaltaite-Mouhat, seniorforsker, TkØ

Samarbeidspartnere:
NIOM - Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer

Prosjektgruppe:

Kontaktperson:
Marika Hæreid, Tannhelsetjenestens kompetansesenter Øst, marikah@ofk.no

Prosjektperiode: 
2024 – 2029

 

 

Del artikkelen