Nærmere 120 personer samlet seg på Thon Hotel Opera da TkØ arrangerte seminar om forskning i tannhelsetjenesten onsdag 29. mai. Blant disse var klinikere, folkehelsekoordinatorer og fylkestannleger fra TkØs fylker.
Hensikten med seminaret var å dele resultater og erfaringer med tannhelsetjenesten og drøfte hvordan tannhelsetjenesten og TkØ kan samarbeide om nye forskningsprosjekter i fremtiden.
Posterutstilling, foredrag og diplomutdeling
Seminaret startet med posterutstilling, der forskere ved TkØ presenterte et utvalg forskningsprosjekter ved TkØ og var tilgjengelige for spørsmål.
Programmet inneholdt presentasjoner av resultater og erfaringer fra gjennomførte og pågående kliniske prosjekter ved TkØ, og forskningsprosjektene som ble presentert var FISSUR-prosjektet, Snus-prosjektet og PAPRIKA-prosjektet. Deltakerne på seminaret fikk også gode tips til hvordan man kan lykkes med forskningsprosjekter i tannhelsetjenesten, og vi fikk høre om klinikernes erfaringer med å delta i forskningsprosjekter. Siden seminaret var en markering av avslutningen av FISSUR-prosjektet, fikk klinikkene som har deltatt i FISSUR-prosjektet diplom for sitt bidrag til en kunnskapsbasert tannhelsetjeneste. Dagen bød på mange hyggelige gjensyn og nye møter, samt inspirerende faglige diskusjoner.
Panelsamtale
Seminaret ble avsluttet med en panelsamtale om hvordan tannhelsetjenesten og TkØ kan samarbeide om forskningsprosjekter i fremtiden. Panelsamtalen ble ledet av Hilde Vogt Toven, direktør ved TkØ, og deltakerne i panelsamtalen var Tove I. Wigen (spesialist i pedodonti, professor ved UiO og seniorforsker ved TkØ), Fredrik Åman (klinikkleder ved Sarpsborg tannklinikk), Jenny Maria Larsson (tannpleier ved Fredrikstad tannklinikk) og Hilde Anita Søberg (fungerende seksjonssjef i tannhelsetjenesten i Innlandet).
Deltakerne i panelsamtalen var enige om at forskning i tannhelsetjenesten er nødvendig for utvikling og forbedring av tjenesten, og for å sikre pasientene de beste mulighetene for en god tannhelse. De var også samstemte om at god kommunikasjon og samarbeid mellom tannhelsetjenesten og forskningsinstitusjoner er viktig for å sikre at forskningen er praksisnær og relevant. Klinikerrepresentantene understreket at det er viktig at alle ansatte på tannklinikkene får kjennskap til hva forskning er, og hvorfor vi driver med det. Videre fastslo klinikerne som har vært med på forskningsprosjekter tidligere at forskning er noe alle klinikere kan gjøre, og at dette bidrar til at man kan jobbe smartere og forebygge problemer man bruker tid på i dag. Det ble også fremhevet at forskningsresultater må deles og implementeres løpende for å forbedre tjenestene.
Forskning og praksis går hånd i hånd
Seminaret konkluderte med at fremtidens tannhelsetjeneste må være en lærende organisasjon, hvor forskning og praksis går hånd i hånd for å sikre best mulig behandling og tjenester for pasientene.
Rasa Skudutyte-Rysstad, seniorforsker ved TkØ og prosjektleder ved FISSUR-prosjektet, har vært hovedansvarlig for seminaret. - Det er første gang TkØ arrangerer et slikt seminar, og vi var litt spente på responsen og deltakelsen. Men tilbakemeldingene har vært over all forventning, og vi tror slike seminarer kan ha stor nytteverdi for samarbeidet mellom TkØ og tannhelsetjenesten, sier Rasa.
Vi takker for deltakelse og entusiasme på seminaret og ser frem til flere gode forskningssamarbeid med tannhelsetjenesten i fremtiden!
Presentasjoner fra seminaret
- Fissur-prosjektet: Veien fra oppstart til resultater (pdf) Rasa Skudutyte-Rysstad, Marte-Mari Uhlen-Strand,
seniorforskere TkØ - Fissur: Erfaring fra klinikere (pdf) Ingrid Klepaker, forskningskoordinator TkØ
- Hvordan lykkes med forskningsprosjekter i tannhelsetjenesten? (pdf) Ewa S. Hovden, seniorforsker TkØ
- Hvordan behandles dyp karies? PAPRICA-prosjektet (pdf) Lina Stangvaltaite-Mouhat, seniorforsker TkØ
- Snus-prosjektet - gjennomføring av en praksisnær studie i DOT(pdf) Simen Kopperud, førsteamanuensis, Universitetet i Oslo