Danske forskere er uenige om hvilke rolle probiotika spiller for utvikling av karies. Dette kommer frem i en artikkel på forskning.no. Det er professorene Swante Twetman fra tannlegeskolen ved Københavns universitet og professor Bente Nyvad ved Institutt for odontologi ved Aarhus universitet som uttaler seg om probiotika, begge på bakgrunn av egen forskning.
Hvis man har en god bakterieflora, både i munnen og i magen, får man ikke hull, sier Svante Twetman. Han bygger sitt syn på 4 egne studier.(Se referanser nederst i artikkelen på forskning.no) «Probiotika er up-and-coming» – og så liker jeg personlig tanken om at vi arbeider med naturen i stedet for mot den; at vi bruker bakteriene i stedet for å drepe dem med klorheksidin og antibiotika, sier han. Han har også tro på fluor i kariesforbyggelsen og gjør oppmerksom på at det kan være andre måter å behandle karies enn ved fluor og probiotiske bakterier.
Professor Bente Nyvad ved Institut for Odontologi ved Aarhus universitet har ikke samme tro på probiotiske bakterier og er kritisk til Swante Twetmans forskning. Hun mener at når man driver studier med melk, ost eller yoghurt, kan det være kalsium, fosfat eller protein som har den gunstige effekten – ikke probiotiske bakteriene. Dessuten kan det være slik at hvis forsøkspersoner plutselig drikker masse melk, kan det være de drikker mindre cola. Man bør derfor ha en kontrollgruppe for å skille effekten av melken og bakteriene, og det er det ingen som har gjort. I en av Svante Twetmans studier fikk deltakerne, ifølge Bente Nyvad, både probiotiske bakterier og fluor. Fluorid betraktes av de fleste forskere som det sterkeste våpenet mot hull i tennene. Derfor er det vanskelig å måle effekten av bakteriene i en slik studie.