TkØ har startet en ny klinisk studie som undersøker to ulike typer midlertidige implantatkroner ved behandling av manglende fortenner i overkjeven: freste og 3D-printede kroner. Prosjektet sammenligner materialenes mekaniske egenskaper, deres effekt på bløtvev, samt pasientenes opplevelse av behandlingen og estetisk resultat.
– Midlertidige kroner spiller en viktig rolle i implantatbehandling, blant annet fordi de lar pasientene visualisere det endelige resultatet, forklarer spesialist i protetikk og bittfunksjon, Marika Hæreid, som står bak prosjektideen. – Mens fresing er kjent for høy presisjon og kvalitet, er 3D-printing en enklere og rimeligere metode. Likevel trenger vi mer dokumentasjon på disse materialene før vi kan bruke dem bredt.
Studien inkluderer pasienter henvist til TkØ fra Den offentlige tannhelsetjenesten. Det lages to identiske kroner for hver pasient, enten frest eller printet, hvorav den ene av disse blir brukt i munnen til pasienten. Etter å ha vært i munnen, vil kronen gjennomgå labtest hos vår samarbeidspartner NIOM, og resultatene bli sammenlignet med testresultatene av kronen som ikke har vært i pasientens munn. Forskerne undersøker også hvordan materialene påvirker bløtvevet. - Målet er å gi tannleger bedre dokumentasjon slik at de kan gjøre informerte valg om materialer i klinisk praksis. Det vil også hjelpe oss å forbedre kommunikasjonen med pasienter, slik at de kan være tryggere på de valgene vi tar sammen, avslutter Marika.
Les mer om prosjektet her: Freste versus 3D-printede materialer for midlertidige implantatkroner i den estetiske sonen: En randomisert klinisk studie - TkØ - Tannhelsetjenestens kompetansesenter Øst