Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Ny vitenskapelig artikkel fra TkØ

Hvordan står det til med munnhelsen til 65-åringer i Oslo?

| Oppdatert 16. desember 2024

Samtidig som andelen eldre i samfunnet øker, beholder også flere individer sine egne tenner. Dette kan føre til et større behov for forebygging og vedlikehold enn tidligere, da mange brukte tannproteser. Hvordan skal tannhelsetjenesten møte disse endringene? 

For å planlegge fremtidens tilbud er det viktig å kartlegge munnhelsen blant de yngste eldre. I 2019 ble det derfor utført en befolkningsundersøkelse på Det odontologiske fakultet i Oslo hvor 460 individer ble inkludert. Studien, kalt OsloMunn65, hadde som mål å kartlegge munnhelsen blant 65-åringer bosatt i Oslo. I tillegg til kliniske og radiologiske undersøkelser, besvarte også alle deltakerne et omfattende spørreskjema. Funnene i denne studien indikerer at de fleste hadde et tilnærmet komplett tannsett. Samtidig var de fleste tennene behandlet med fyllinger, kroner eller broer. Behandlingskrevende karies var til stede hos omtrent en tredjedel av deltakerne, over halvparten av deltakerne hadde tannkjøttbetennelse, og nesten halvparten av deltakerne hadde minst én tann med rotspissbetennelse. Forekomst av munntørrhet, og smak og luktforstyrrelser ble også undersøkt.

Det høye antallet gjenværende tenner, og den høye forekomsten av karies, tannkjøttbetennelse og rotspissbetennelse i OsloMunn65-studien, tyder på at det vil bli et betydelig behov både for forebyggende og operativ tannbehandling i den eldre befolkningen i tiden som kommer. Resultatene fra denne studien gir verdifull informasjon som kan bidra til bedre planlegging av tannhelsetilbudet i årene som kommer, i møte med en aldrende befolkning.

Les artikkelen: Oral helse blant 65-åringer i Oslo | Den norske tannlegeforenings Tidende
Anne Thea Tveit Sødal, My Tien Diep, Rasa Skudutyte-Rysstad, Preet Bano Singh, Alix Young, Janicke Liaaen Jensen, Pia Titterud Sunde, Odd Carsten Koldsland, Lene Hystad Hove

Tekst: Anne Thea Tveit Sødal, seniorforsker TkØ

Del artikkelen