Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Tidlig undersøkelse av barns tenner kan gi bedre tannhelse

Ny kunnskapsoversikt fra Kunnskapssenteret viser at foreldreveiledning og undersøkelse av barns tennerkan gi bedre tannhelse. Men det blir også påpekt at dokumentasjonen er mangelfull.

Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hovedfunnene i Kunnskapssenterets systematiske oversikt viser at:

  • Barn med foreldre som fikk opplæring og veiledning flere ganger hadde muligens bedre tannhelse enn barn med foreldre som ikke fikk dette tilbudet.

  • Flertallet av studiene sammenliknet det å gi foreldre omfattende opplæring eller veiledning med det å gi foreldre litt opplæring, veiledning eller informasjon. I disse studiene er det ulike konklusjoner.

Forfatterne understreker at basert på funnene kan man ikke konkludere om noen opplærings- og veiledningsstrategier er mer effektive enn andre. De påpeker at de fleste av studiene ble gjennomført i befolkningsgrupper med mye karies blant barna og blant foreldre med særlige oppfølgingsbehov. Det kan være spesielt vanskelig for disse foreldrene å endre atferd og vaner.

Les hele saken hos Kunnskapssenteret.

Les rapporten Effekt av foreldreopplæring for å forebygge karies hos førskolebarn. Rapport fra Kunnskapssenteret nr 24–2015. Systematisk oversikt.

 

Del artikkelen